لوازم آبیاری فضای سبز

پرورش گیاهان در خانه یا حیاط ازجمله کارهای لذت بخشی است که انسان تمایل دارد ساعت‌ها برای آن وقت بگذارد، ازاین‌رو آبیاری گیاهان به یکی از فعالیت‌های روزمره تبدیل‌شده که بسیار حائز اهمیت بوده و باید به‌صورت منظم و با دقت انجام شود. شاید تنها لوازم آبیاری درگذشته شیلنگ و آبپاش بوده است که ممکن بود به کمک آن‌ها آبیاری مدت‌زمان زیادی طول بکشد و حتی گیاه آسیب ببیند. اما امروزه با گسترش لوازم آبیاری، علاوه بر اینکه آبیاری ساده‌تر و لذت‌بخش‌تر شده بلکه به کمک آن‌ها می‌توان با دقت بیشتری گیاهان را آبیاری کرد بدون اینکه به آن‌ها آسیبی وارد شود. لوازم آبیاری این امکان را برای ما فراهم ساخته که گیاهان را با دقت بیشتر و در مدت‌زمان کوتاه‌تری از آب سیراب کنیم. درواقع به کمک لوازم آبیاری می‌توان خاک گیاه را خیس کرد تا این رطوبت به ریشه رسیده و گیاه بتواند آن را تغذیه کند که درنهایت گیاه رشد کرده و محصول آن به بار می‌نشیند.

لوازم آبیاری

لوله های آبیاری

لوله‌هایی که در سامانه‌های آبیاری مورداستفاده قرار می‌گیرند لوله‌های آبیاری نامیده می‌شوند. لوله‌های آبیاری در جنس‌های مختلف نظیر لوله‌های فولادی، بتنی، چدنی، آزبست سیمانی، PVC ، پلی‌اتیلن و فایبرگلاس تولید می‌شوند. لوله‌های دریچه دار ازجمله لوازم آبیاری می‌باشند که برای آبیاری سطحی مورداستفاده قرار می‌گیرند. این لوله‌های پلی‌اتیلن نرم به دریچه‌هایی مجهز بوده که قابل تنظیم است و سبب کاهش مصرف آب به میزان 25 تا 28 درصد می‌شود. درگذشته لوله‌های دریچه دار از آلومینیوم ساخته می‌شدند اما امروزه با پیشرفت صنایع پتروشیمی لوله‌های دریچه دار از جنس پلیمر و پی‌وی‌سی تولید می‌شوند که بسیار مقرون‌به‌صرفه، سبک و کارآمد می‌باشند. بنابراین لوله‌های دریچه دار امروزی لوله‌های پلی اتیلنی هستند که با دریچه‌های قابل تنظیم خود می‌توانند به‌عنوان مجاری درجه 4 عمل کرده و جایگزین مناسبی برای کانال‌های خاکی باشند. این لوله‌ها همانند نهر در آبیاری سطحی که درگذشته انجام می‌شد عمل می‌کنند.

آبیاری گیاهان

لوله‌های دریچه دار

لوله‌های دریچه دار در کلاف‌های 100 و 200 متری تولید می‌شود که به‌وسیله گیره مخصوص به دهانه خروجی آبگیر و یا به یکدیگر متصل می‌شوند. لوله‌ها در فواصل معین مجهز به دهانه خروجی آب یا همان دریچه هستند که مقدار دهانه هر دریچه به‌وسیله‌ی کلاهکی که روی آن تعبیه‌شده است قابل تنظیم است. درمجموع می‌توان گفت که لوله‌های دریچه دار نسبت به آبیاری سطحی سنتی یکنواختی بیشتری در توزیع آب داشته و مانع به هدر رفتن آب زمان آبیاری می‌شوند. انعطاف‌پذیری، بهره‌برداری و جابه‌جایی آسان و همین‌طور نیاز اندک به نیروی کارگری از دیگر مزیت‌های این نمونه از لوازم آبیاری می‌باشد. اتصالات گالوانیزه برای اتصال دو لوله در امتداد هم، بست، دریچه، پانچ برای سوراخ کردن لوله جهت نصب دریچه، گیره انتهایی برای مسدود کردن ابتدا و انتهای مسیر آب در لوله‌ها، سه‌راهی و چهارراهی جهت گرفتن انشعاب از لوله اصلی، ازجمله لوازم آبیاری برای آبیاری هیدروگیت با استفاده از لوله‌های دریچه دار می‌باشند.

آبیاری‌های نوین به شکل تحت‌فشار و به دو صورت آبیاری قطره‌ای و بارانی انجام می‌شود. راندمان آبیاری بارانی تا 70 درصد و آبیاری قطره‌ای تا 95 درصد است. درصورتی‌که در آبیاری با روش‌های سنتی بخش اعظمی از آب تلف‌شده و فقط 50 درصد آن قابل‌استفاده گیاه خواهد بود. در آبیاری قطره‌ای، آب به‌وسیله پمپ از منبع به داخل شبکه پمپ می‌شود و با عبور از فیلتر(سیلکون)، شن و سایر مواد خارجی از آن ته‌نشین خواهد شد. در این روش آب به‌صورت قطرات مجزا و پیوسته و یا به‌صورت اسپری ریز با فشار کم و به کمک قطره‌چکان به گیاه می‌رسد. لوازم آبیاری بکار رفته در آبیاری قطره‌ای شامل نوارها و لوله‌های آبیاری کم‌فشار است که آب را بر اساس یک الگوی از قبل تعیین‌شده پخش می‌کند.

یکی از لوازم آبیاری در آبیاری قطره‌ای نوار تیپ است که بیشتر برای کشت‌های ردیفی مورداستفاده قرار می‌گیرد. در سیستم آبیاری با نوار تیپ آب در نزدیکی منطقه گسترش ریشه به گیاه داده می‌شود تا عمق کمی از سطح خاک خیس شود از این طریق به میزان زیادی از به هدر رفتن آب جلوگیری خواهد شد. نوار تیپ یک لوله پلیمری یکسره است که بروی سطح آن در فواصل مختلف محلی برای خروج آب در نظر گرفته‌شده است. نوار تیپ به دو صورت کلی درزدار و پلاک دار تولید می‌شود. نوار تیپ پلاک دار مجهز به قطره‌چکان است اما نوار تیپ درزدار فاقد قطره‌چکان می‌باشد. نوار تیپ‌ها ازنظر ضخامت و فاصله قطره‌چکان‌ها بسیار متنوع می‌باشند. پرمصرف‌ترین نوع این نوع از لوازم آبیاری نوارهایی با ضخامت 200 و 175 میکرون بافاصله آبدهی 20 سانتی‌متری می‌باشند. نوار تیپ‌هایی با فواصل آبدهی 10 و 30 سانتی‌متری نیز موجود است. آبدهی توسط نوار تیپ معمولاً 1.2 تا 3 لیتر در ثانیه است. هرچه قدر فاصله درز یا قطره‌چکان بیشتر باشد آبدهی نیز بیشتر است.

ملزومات آبیاری گیاهان

قطره‌چکان

قطره‌چکان از دیگر لوازم آبیاری قطره‌ای است که برای رساندن آب به خاک گیاه مورداستفاده قرار می‌گیرد. قطره‌چکان گسیلنده کوچکی است که از پلاستیک باکیفیت ساخته‌شده است. قطره‌چکان بروی لوله‌های پلی‌اتیلن نرم و در فواصل مناسب نصب‌شده و آب با فشار وارد قطره‌چکان می‌شود اما با فشار صفر و به شکل قطرات پیوسته و با دبی کم، حدوداً 1 تا 24 قطره در ساعت از قطره‌چکان خارج می‌شود. قطره‌چکان‌ها به دو صورت روزنه‌ای با سطح مقطع 0.2 تا 0.35 میلی‌متر مربع و قطره‌چکان‌های طولانی مسیر با سطح مقطع 1 تا 4.5 میلی‌متر مربع موجود می‌باشند. قطره‌چکان‌ها به دو صورت روی خط لوله و در خط، بروی لوله نصب می‌شوند. قطره‌چکان روی خط به کمک پانچ بروی دیواره لوله نصب می‌شود و برای نصب قطره‌چکان در خط، لوله باید بریده شود. یکی از حساس‌ترین مراحل در انتخاب لوازم آبیاری انتخاب قطره‌چکان در آبیاری قطره‌ای می‌باشد.
آبیاری خودکار باغچه، گلدان، مزرعه و باغ که به‌وسیله لوازم آبیاری مخصوص و بدون دخالت انسان انجام می‌شود را آبیاری اتوماتیک گویند. کنترلر آبیاری دستگاهی الکترونیکی است که وظیفه فرماندهی به شیرهای برقی را داشته و می‌تواند در زمان‌های از پیش تعیین‌شده آبیاری گل و گیاه را بر عهده بگیرد. اگر کنترلر آبیاری در یک سیستم آبیاری اتوماتیک دارای 4 ایستگاه باشد می‌تواند 4 عدد شیر برقی را به آن وصل کرد و زمان‌های مختلفی را برای آبیاری به‌وسیله آن‌ها برنامه‌ریزی کرد. سایز شیرهای برقی در سیستم آبیاری اتوماتیک می‌تواند از 1 تا 10 اینچ باشد. درمجموع شیر برقی هوشمند، لوله و یا شیلنگ آب، کنترلر آبیاری و ایستگاه کنترل هوشمند ازجمله لوازم آبیاری موردنیاز برای آبیاری اتوماتیک می‌باشند.
از دیگر لوازم آبیاری پانچر لوله است که به‌منظور اتصال قطره‌چکان بروی لوله قادر به پانچ کردن لوله پلی‌اتیلن می‌باشد. پانچر لوله از مواد پلیمری باکیفیت ساخته می‌شوند که در برابر اشعه UV مقاومت بالایی داشته و می‌تواند لوله‌های 16 و 20 میلی‌متری را پانچ کند.

پانچر لوله برای آبیاری گیاهان

شیرآلات آبیاری

شیرآلات آبیاری از دیگر لوازم آبیاری می‌باشند که نمونه‌های گوناگونی از آن‌ها برای روش‌های متفاوت آبیاری ساخته می‌شود. به‌طور مثال شیرهای کنترل جریان، شیرهای کنترل فشار، شیرهای یک‌طرفه، شیرهای کنترل هوا و شیرهای تخلیه آب ازجمله شیرهای قابل‌استفاده در آبیاری تحت‌فشار می‌باشند. شیرهای کشویی، سوپاپی، پروانه‌ای، مخروطی از معروف‌ترین شیرهای کنترل جریان هستند که در آبیاری تحت‌فشار مورداستفاده قرار می‌گیرند.
کیفیت آب در آبیاری قطره‌ای بسیار حائز اهمیت است زیرا در صورت مطلوب نبودن کیفیت آب قطره‌چکان‌ها مسدود شده و آبیاری با مشکل مواجه خواهد شد. از این رو سیستم فیلتراسیون یکی دیگر از لوازم آبیاری است که در تجهیزات آبیاری قطره‌ای مورداستفاده قرار می‌گیرد. در سیستم آبیاری قطره‌ای قبل از اینکه آب وارد شبکه آبیاری شود از فیلترهای مخصوصی نظیر سیلکون، تانک شن، فیلتر توری و فیلتر دیسکی عبور می‌کند تا شن و سایر مواد اضافی از آب حذف شود و سبب مسدود شدن قطره‌چکان و دریچه‌های آب نشود.

نظر دهید.